Important Common Words
| Kanji | Katakana | Hiragana | Reading | Meaning |
| 肉 | にく | Niku | Meat | |
| 豚 | ピッグ | ぶた | Buta | Pig |
| 牛 | ぎゅう/うし | Gyuu/Ushi | Cow | |
| 油脂 | オイル | ゆし | Yushi | Oil/Fat |
| 脂/油 | オイル | あぶら | Abura | Fat/Oil |
| 植物 | しょくぶつ | Shokubutsu | Plant | |
| 動物 | どうぶつ | Doubutsu | Animal | |
| 大豆 | だいず | Daizu | Soy beans |
Forbidden(Haram) Food Ingredients
| Kanji | Katakana | Hiragana | Reading | Meaning |
| 豚肉 | ポーク | ぶたにく | Buta-Niku (Pooku) | Pork |
| 牛肉 | ビーフ | ぎゅうにく | Gyuu-Niku (Beefu) | Beef |
| 鶏肉 | チキン | とりにく | Toriniku | chiken |
| 肉エキス | にくエキス | Niku-ekisu | Meat extract | |
| 牛肉エキス | ぎゅうにくエキス | Gyuu-Niku-ekisu | Beef extract | |
| 鶏肉エキス | チキンエキス | とりにくエキス | Toriniku-ekisu | chicken extract |
| 豚肉エキス | ポークエキス | ぶたにくエキス | Pooku-ekisu | Pork extract |
| 羊肉 | ラム/マトン | ようにく | Youniku/Ramu/Maton | Lamb/Mutton |
| 豚脂 | ラード | Raado | Pork fat (Lard) |
|
| 牛脂 | ぎゅうし | Gyuushi | Beef fat (Tallow) |
|
| 獣脂 | じゅうし | Juushi | Tallow (Animal fat) |
|
| 動物油脂 | どうぶつゆし | Doubutsu-yushi | Animal fat | |
| 動物脂 | どうぶつあぶら | Doubutsu-abura | Animal fat | |
| 混合油脂 | こんごうゆし | Kongou-yushi | Mixed fat | |
| コンソメ | コンソメ | Konsome | Consommé (Soup) |
|
| ブイヨン | ブイヨン | Buiyon | Bouillon (Broth) |
|
| ゼラチン | ゼラチン | Zerachin | Gelatin | |
| アルコール | アルコール | Arukooru | Alcohol | |
| 酒 | さけ | Sake | Sake (Alcohol) |
|
| 酒精 | エタノール | しゅせい | Shusei | Ethyl alcohol |
| ビール | ビール | Biiru | Beer | |
| 味醂 | みりん | Mirin | Sweet sake (Mirin) |
|
| 発酵調味料 | はっこうちょうみりょう | Hakkouchoumiryou | Fermented seasoning | |
| みりん風調味料 | みりんふうちょうみりょう | Mirinfuuchoumiryou | Mirin substitute | |
| ラム酒 | ラムしゅ | Ramu-shu | Rum | |
| ワイン | ワイン | Wain | Wine | |
| ブランディ | ブランディ | Burandi | Brandy | |
| ウイスキー | ウイスキー | Uisuki | Whiskey |
Food ingredients that are allowed (Halal)
| Kanji | Katakana | Hiragana | Reading | Meaning |
| 野菜 | やさい | Yasai | Vegetables | |
| 果物 | くだもの | Kudamono | Fruits | |
| 牛乳 | ぎゅうにゅう | Gyuu-Nyuu | Milk | |
| バター | バター | Bata | Butter | |
| 乳脂 | にゅうし | Nyuu-Shi | Milk fat | |
| 植物油脂 | マーガリン | しょくぶつゆし | Shokubutsu-yushi | Plant fat |
| 植物油 | オイル | しょくぶつゆ | Shokubutsu-Yu | Vegetable oil |
| ショートニング | ショートニング | (だいず) | Shootoningu (Daizu) |
Shortening (from soy beans) |
| 魚 | さかな | Sakana | Fish | |
| 海老 | エビ | えび | Ebi | Shrimp |
| 蟹 | カニ | かに | Kani | Crab |
| 鮭 | サーモン | しゃけ | Shake, Saamon | Salmon |
| 鮪 | ツナ(シーチキン) | まぐろ | Maguro / Tsuna | Tuna |
| 卵 | たまご | Tamago | Eggs |
Doubtful Food Ingredients
| Kanji | Katakana/Hiragana | Reading | Meaning | Reason of doubt |
| ショートニング | ショートニング | Shootoningu | Shortening | See below. |
| 醤油 | しょうゆ | Syooyu | Soya Sauce | Many types contain alcohol |
| 酢 | す | Su | Vinegar | Many types contain alcohol |
It is a fat that can be lard (Haram). If it is written that the source is vegetable oil, then it’s Halal.

